» zeefdruk techniek

Wat is dit?

Voor het bedrukken van niet-vlakke voorwerpen zoals glazen, aanstekers, pennen, flessen en speelgoed, alsmede textiel en behangpapier is de zeefdruk bij uitstek geschikt. Een andere benaming voor dezelfde techniek is Silkscreen.

De drukvorm is een met zijde of nylongaas bespannen opklapbaar raam. Dit raam wordt vlak boven het te bedrukken materiaal gehangen. Door met een rakel een dikke inkt over dit gaas te strijken, laten de kleine openingen in het weefsel de inkt op het papier door. Om nu een tekening of beeld te krijgen moet het gaas op bepaalde plaatsen worden dichtgemaakt, zodat daar geen inkt op het papier kan komen. Het gaas zal dus alleen open zijn op de plaatsen die inkt moeten doorlaten. De rest wordt door middel van sjablonen afgedekt. Raster is, afhankelijk van het te bedrukken materiaal, beperkt mogelijk.

Kenmerken zijn een dikke inktlaag en felle kleuren. Zeefdruk is een populaire techniek voor het maken van affiches en stickers. De machines wijken sterk af van de andere drie technieken. Voor het bedrukken van textiel gebruikt men de Rotatiepers.
[ terug... ]Omhoog


ads

URL toevoegen

  • Uw link een jaar lang op een relevante site voor 25 euro per jaar. Mail uw verzoek naar: Webmaster

ads2

bedrijfskleding

  • Wanneer u uw bedrijfskleding voorziet van één of meerdere bedrijfslogo’s dan is de kleding ook fiscaal aftrekbaar van de belasting. De gezamenlijke minimale grote van de logo’s moet dan 70 cm2 zijn.

pictogrammen

Kunst

  • Maak van uw schilderij een zeer perfecte serie gecertificeerde zeefdrukken. Door ondertekening van de exclusieve prenten door de kunstenaar zelf kan deze hierdoor meer rendement halen uit zijn of haar best geslaagde schilderijen!

Woordenboek

  • Volgens vanDale:
    zeef·druk de; m
    1 techniek om tekeningen of tekst in kleuren over te brengen 2 -ken drukwerk of plaat, door een dergelijk procedé ontstaan

Copyright 2002-2019